ARHITEKTURA

Arhitektura je umetnost oblikovanja prostora.

Različne oblike arhitektonske dokumentacije so namenjene različnim namenom. Od grafike za predstavitev naročniku, dokumentaciji za pridobivanje gradbenega dovoljenja do natančnih tehničnih načrtov za kvalitetno in racionalno izgradnjo za vse vrste in oblike gradenj.

ARHITEKTONSKO PROJEKTIRANJE

Arhitektonsko projektiranje je jedro nastajanja vsake gradnje. Resen in zanesljiv arhitekturni atelje, kakršen je naš, pokrije in vodi vso potrebno dokumentacijo, da naročnik pridobi gradbeno dovoljenje in da gradnja poteka gladko in kakovostno.

Arhitekt v glavni meri poskrbi, da je objekt funkcionalen, z racionalnim tlorisom in estetsko likovno podobo, ki sovpada s krajino, ter skladen s formalnimi zahtevami, ki je predpisana v tej stroki. Nadalje poskrbi za ustrezno konstrukcijsko zasnovo, energetsko učinkovitost in druge specifične zahteve glede na tip objekta. Dober arhitekt vodi in usklajuje tudi ostale faze projektiranja, kot je projekt gradbenih konstrukcij, strojne instalacije, elektro instalacije, zaščita pred hrupom, zaščita pred požarom itd.

V naši pisarni ne dopustimo, da naročnik po pridobitvi gradbenega dovoljenja ostane le z nepopolnim projektom DGD (nekoč PGD), za vse ostalo, na primer projekt arhitekture PZI, projekt gradbenih konstrukij, strojne instalacije,.. , pa mora kot laik poskrbeti sam. Za vsako stranko poskrbimo, da ima vedno bso potrebno dokumentacijo.

ARHEM d.o.o.

Arhitekturna pisarna Arhem d.o.o. je specializirana za projektiranje pasivnih in nizkoenergijskih objektov

ARHITEKTURA

Arhitektura je osrednji del dokumentacije pri gradnji stavb vseh vrst. V grafičnem delu so prikazani vsi tlorisi z opremo in ostalimi podatki, prerezi, fasade in detajli, v tekstovnem delu pa tehnični opisi, ki podprejo in dodatno obrazložijo vsebino celotne dokumentacije. Načrti arhitekture so glavni pripomoček pri gradnji na gradbišču.

GRADBENE KONSTRUKCIJE

Statik pri vsakem objektu poskrbi  za konstrukcijsko obstojnost in potresno odpornost. Načrt gradbenih konstrukcij v povezavi s projektom arhitekture določa potrebne nosilne sestavine od temeljnih tal pa vse do strehe.

STROJNE INSTALACIJE

Projekt strojnih instalacij je del dokumentacije, kjer so  podrobno definirani načini ogrevanja, kanalizacijski in vodovodni sistemi, prezračevalni sistemi, pa tudi ostala cevna instalacija odvisno od vrste in potreb objekta, npr. plinska instalacija, hidrantno omrežje, itd. Strojne instalacije običajno v največji meri omogočajo obratovanje objekta.

ELEKTRO INSTALACIJE

Projekt elektro instalacij primarno predvidi energetsko opremljanje objekta in umetno osvetlitev, vse bolj pogosto pa tudi razne oblike hišni sistemov telekomunikacij. Odvisno od vrste in potreb objekta pa tudi opremljanje opozorilnih sistemov, kot so varnostni, požarni, dimni, itd.

ENERGETSKA BILANCA

Energetska bilanca je dokumentacija s katero se izkazuje energetsko učinkovitost bodoče novogradnje in je danes obvezna za praktično vse objekte, z izjemo pomožnih. Na področju poznamo predvsem dve obliki. To sta ELABORAT GRADBENE FIZIKE ZA PODROČJE UČINKOVITE RABE ENERGIJE V STAVBAH in PHPP energetski izračun, ki je bolj natančen in je predvsem uporaben pri projektiranju pasivnih hiš. PHPP je tudi obvezen del dokumentacije pri pridobivanju nepovratnih sredstev za novogradnjo pasivne hiše.

OSTALA DOKUMENTACIJA

Pri projektiranju in gradnji različnih vrst stavb pa je potrebna izdelava še več drugih študij, elaboratov in ostalih dokumentacij odvisno od vrste stavbe in potreb. To so Študija ali zasnova požarne varnosti, Elaborat zaščite pred hrupom v stavbah, Geodetski posnetek, Geološko ali geomehansko poročilo, Hidrološka analiza, Študija izvedljivosti alternativnih virov, dokumentacija za pridobitev sredstev s strani Ekosklada,…

Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem sadips ipsums aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.
Industry Alliance
Sed ut perspiciatis unde omnis iste natus error sit voluptatem accusantium doloremque laudantium, totam rem sadips ipsums aperiam, eaque ipsa quae ab illo inventore veritatis et quasi architecto beatae vitae dicta sunt explicabo.
Xtra Technologies

An international firm of architects, planners and interior designers specialising in a wide range of commercial, residential and public sector projects.

Etiam purus lorem, aliquet a eros sit amet, vestibulum finibus augue. Cras egestas neque vitae dui tincidunt, vitae tristique tellus volutpat. Fusce justo ante, interdum in augue in, commodo imperdiet turpis.