Naši objekti

Zgradili smo že več kot 100 pasivnih hiš in še več nizkoenergijskih. Za naše hiše velja, da so energetsko zelo učinkovite in zanesljive, zato se lahko pohvalimo z zadovoljnimi strankami. Vabimo, vas da si ogledate naše reference, lepo vabljeni pa tudi na obisk v pasivni hiši, da jo tudi fizično občutite.

 • Reference...

Testi in izkušnje naročnikov

Naša samozavest glede učinkovitosti in zanesljivosti objektov stoji na izkušnjah naročnikov in opravljenih testih na objektih. Preizkus zrakotesnosti, ki je zelo pomemben za vsako pasivno hišo, je pa tudi obvezen za pridobivanje nepovratnih sredstev s strani Ekosklada, dokazuje zanesljivost naših objektov. Izmerjena vrednost zrakotesnosti narejena s tlačnim preizkusom po DIN EN 13829 naših objektov dosega v povprečju n 50=0,3 h -1  pri 50Pa tlačne razlike, kar je izjemno dobra vrenost, saj je že pogoje pri pasivnih hiša postavljen na n 50≤0,6 h -1. Za doseganje tega nivoja zrakotesnosti dajemo garancijo.

Zelo pozitivna izkušnja naše stranke je v zvezi z visoko sposobnostjo akumulacijo toplote. V žledolumu leta 2014 so nekateri kraji po Sloveniji ostali tudi cel teden brez elektrike in posledično brez ogrevanja. Notranja temperatura pasivne hiše naše stranke je takrat v celotnem tednu padla za manj kot stopinjo celzija, povsem brez ogrevanja pri zunanjih temperaturah pod ničlo. To pove veliko o termični zanesljivosti, še več pa o termični stabilnosti naših objektov.

  Vpliv mase objekta

  Glavni namen shranjevanja toplote v zgradbi je v tem, da se jo lahko izrabi kasneje (ponoči ali oblačne dni), ko sončnega sevanja ni več na voljo. Tako se zmanjšajo potrebe po energiji za ogrevanje, sončna energija pa se bolje izkoristi. Za shranjevanje toplote so najboljši masivni materiali. Vso toploto, ki jo material skozi dan akumulira, se s časovnim zamikom odda v notranjost.Tako je temperatura v prostoru izravnana skozi cel dan. Primerna gradiva za shranjevanje toplote so ilovica, opeka in beton, slabo akumulacijo pa imajo les in toplotne izolacije. Te lastnosti v projektivi in gradnji s pridom uporabljamo in na ta način enostavno in poceni povišujemo energetsko učinkovitost celotne zgradbe.
  Slabost pasivne hiše s slabo akumulacijo je to, da ne morejo v celoti izkoristiti osnoven princip pasivnih hiš - to je zajem toplote sončnega sevanja skozi okna. Zaradi nizke sposobnosti akumulacije toplote, se takšna hiše namreč hitro pregreje in je potrebno zastirati okna.

  • Več o pomenu akumulacije toplote...

  • Aktivacija betonskega jedra...